2012. március 20., kedd

tenger - bangkok 1:0

Hat Khao Lakba csak egy napra jottunk, hogy meg egyet furodjunk a tengerben es ezt a reszt is megnezzuk. Reggel bereltunk egy motort a felfedezokorutra. Sietnunk kellett, mert a buszunk indult fel 5kor Bangkokba.

Talaltunk egy cunami muzeumot. Kepek es tortenetek voltak kiallitva a katasztrofarol es kik hogyan segitettek. Videot lattunk arrol, hogyan keletkezik a cunami es volt egy masik terem, ahol a menteseket vetitettek. A falon tudomanyos magyarazatok, ismertetesek, mit tegyel, ha gaz van. A biztos jel a foldrenges, de ezt nem mindig lehet ott is erezni, ahova a cunami eljut. A masik biztos jel, ha a viz visszahuzodik, ekkor mar csak 15 perced van, hogy feljuss egy legalabb 30 meteres dombra, hegyre barmire, ami stabilan all. Legrosszabb esetben kapaszkodj egy eros faba. Elkepzeltem, milyen lehet az, amikor latod a hullamot, tudod, hogy nem jutsz fel mar sehova, de ott egy palmafa.. nem tudom, lehet-e ekkora erovel szemben eleg erosen kapaszkodni.. A hullam 885 km/h sebesseggel halad es altalaban tobb hullam erkezik, ezert ha talaltal menedeket, tobb oraig ott kell maradni. Ilyen erdekessegeket talaltunk a muzeumban. Nagyon sajnaltam oket, ahogy neztem a kepeket.

Mar lemondtam a tengericiganyokkal valo talalkozasrol, mikor rabukkantunk a tablara: Moken Community. Gyanus volt. Gabornak beugrott, hogy o olvasta, ez az egyik csoportja a tengeri ciganyoknak. Minden kivansagom igy teljesuljon!

A tengericiganyokat csao le vagy csao nam-nak hivjak a thaiok. Halaszatbol elnek, vidam, zeneszereto emberek, akik nomad eletmodot folytatnak, ide-oda vandorolnak a tengeren. Sajnos oket is eleri a modernizacio, kihaloban vannak, vagyis uton a beintegralodas fele, a tobbi Thaifoldon elo egyeb hasonlo kisebbsegekkel egyutt, pl. a negritok. A tengeri ciganyok hasonlo hazakban elnek, mint a thaiok, de szegenyebbek. Korbemotoroztuk a falut, de leszallni nem mertunk :). A haz alatti reszen uldogeltek egy csomoban es felbolydultak, mikor arra mentunk. Gyerekek futottak ki az utra. A boruk sotetebb a thaiokenal.

A terkepen kineztuk a Coconut beachet es jo otlet volt. :) Hosszu kilometereken at feher homokos palmafas strand, alig turistaval. A tavolban hosszucsonakok kikotve, es fust szall fel. Ilyen "sokpalmafas" strandon nem is voltunk eddig. Elindultunk a csonakok iranyaba. A homokban lattunk olyan rakokat, amik kagylo vagy csigahazba koltoztek es ezt vittek a hatukon. Ha kozelitettem vagy megkerdeztem toluk, hogy vannak, becsukodtak vagy elszaladtak, ilyenkor hattal elore futottak. :)) Lattunk meg nagy, zoldhatu rakokat sutkerezni.

Visszafele setalva megalltunk a hajosoknal. Par ember osszeverodve uldogelt a tengerparton, varva a turistakat, akiket hajozni visznek. A kidolt palmafakon uldogeltek, fuggoagyban heveresztek. Veluk volt egy sved hobo, akivel szoba elegyedtunk. A sveddel megbeszelgettuk, ki merre jart. O evente harom honapot tolt Thaifoldon, uh. tobbet tudott nalunk.. :) Ajanlott ettermeket es elmondta, hol elnek meg tengericiganyok - akik szerinte es a thaiok szerint is baratsagosak -, es megerositett minket, hogy a moken az egyik csoportjuk. Ranong (ez egy tolunk szaz kilometerre eszakra fekvo tenger melletti varos) kornyeken es a burmai vizeken elnek sokan. Gondolom ok kevesbe turistasodtak el. Eppen tintahalat sutogettek a tuzon, egy-egy karikat a kezunkbe nyomtak. Hat az fini volt am! Meg jo, hogy Gabor nem szereti igy megehettem az o reszet is. :) Szegeny, az elejen kuzdott vele illendosegbol, de en segitettem neki :)

Setalgattunk meg a parton, de ket perc alatt megjott az eso, muszaj volt visszaindulni a busz miatt, igy szarra aztunk a motoron. Minden nap esik az eso valamennyit, vagy tiz percet vagy fel orat, pillanatok alatt megered, nagy cseppekkel es nagyon esik, majd ujra kisut a nap. A ruhak nyirkosak, nehezen szaradnak a paras levego miatt, az agynemu is.

Fel 5kor indult a buszunk Bangkokba, de mire a szallasra visszaertunk, gondoltunk egyet, hogy maradjunk meg egy napot. Inkabb a tenger, mint Bangkok. (Bar a februari Foldgomb c. ujsag bangkoki cikkenek hanyagsagbol torteno el nem olvasasa megkonnyitette a dontest - elkerulve a melyik ujjamat harapjam dilemmat). Lemondtuk a buszt, Bangkoktol elvettunk egy napot, de holnap jo ido lesz! A motort ujra kellett berelni, mert leadtuk. A csaj nem sokat gondolkozott, elovette a delutan osszetepett szerzodest a szemetesbol, osszecelluxozta, adott egy kis arengedmenyt es vihettuk a motort. :)

Felpattantunk a motorra, irany a piac. Ajandekok keresgelese, alkudozas, kabatos hus, roti volt a program. Este megint leszakadt az eg.

Ma a 7elevennel lemertuk magunkat egy kinti merlegen 1 baht-ert. Gabor ot kilot fogyott, en meg nem :) Nem ertem, hogy csinalja, mikor komoly mennyisegu, am furcsa izu es kinezetu thai edesseget pusztitott mar el:)

1 megjegyzés: