2012. február 25., szombat

trekking

bevallom, erre en magamtol nem mentem volna el, mert felek a kulonbozo allatoktol - kigyo tigris pok skorpio -, kiveve ha uvegfal van kozottunk. chiang mai-ban a vasutallomason mar vartak minket, terepjaroval elvittek a szallasra ott volt kb. 10 percunk, hogy osszedjuk magunkat es indultunk. a terepjaro hatso reszen utaztunk, ami ket padsorbol allt, fedett tetovel. eloszor elvittek minket egy - szerintem kamu, turistaknak felallitott - zsirafnyaku torzs falujaba (ugyanis ez a torzs a burmai hatarnal el, nem chiang mai kornyeken), ahol korbeneztunk. fel lehetett probalni a nyakgyuruket, ezt en meg is tettem, de a kepet nem teszem kozze, maradjunk annyiban, hogy nekem nem all jol.. :)) a kovetkezo allomas egy orchideafarm volt, jaj, nagyon szepek voltak! majd jott a kigyofarm, ahol korbeneztunk. szunyoghalos ketrecekben fekudtek a kigyok. engem mar itt razott a hideg. kozepen volt ket medence es padok egymas felett. ide gyulekeztek az emberek. ereztem, hogy ez nekem nem lesz jo. Gabor leult az elso sorba. az elso sorba!! es en itt szepen kifaradtam az autohoz. a kigyo farm szemelyzete vidaman elkezdte a musort en pedig kintrol hallgattam, milyen kigyokat vonultatnak fel, melyik milyen merges, es hallgattam ahogy a kozonseg sikitozik. mindekozben argus szemmel figyeltem a keritest kivulrol, nehogy egy is megszokjon mert en akkor hazaig futok. a soforunk kozben rohogve jott oda hozzam, hogy en nem akarok-e bemenni. es milyen jol tettem, hogy kint maradtam! hat ereztem en, hogy azok a medencek csak disznek vannak, mert a Gabor utana elmeselte, hogy azokbol olyan szepen szokdostek kifele a kigyocskak hogy csak na. es hogy ugy benyujtotta a kigyot a kozonsegnek az idomar, ahogy kellett, a hatso sorba is! ezek utan a dzsungelbe indulni mar kesz feludules volt :) most befejezem az irast mara, de ha minden jol megy holnap folytatom a tura reszleteivel, mit josolt a dzsungelben Mr. Pingpong Gabornak, es a pattaya fiuk kalandjaival.

egy - ket erdekesseg

A kutyak kinai kutya alakuak es nagyon sokan vannak, es ennek nagyon orulok. Vettem egy csirkes izu kekszet a turara, (megmaradt), majd ezt fogom nekik osztogatni.
A macskak sovanyak es azsiai fejuek, hosszukas fejuek, es nincs annyi mint olaszorszagban, de Gabor serenyen keresi es fenykepezi oket.
Az emberek mindig esznek, az utcan is, mindenhol. megis nagyon keves az elhizott ember, mert naponta akar 6-7 x is esznek, de egyszerre keveset.
Keves gyerek van, es keves terhes no. a gyerekek szepek.
Nehezen lehet az angoljukat megerteni.

fotok

Ime par kep, remelem elerheto lesz. Bocs, ugy latszik nem tudom hasznalni ezt a Picasat v. Google plus-t vagy mit, mert sem a sorrendet nem tartotta, sem a kepek mereteit nem tudom modositani.
https://plus.google.com/photos/112366942403943666427/albums/5713103348259003937

irany Chiang Mai

Miutan kialudtam magam, ujra jokedvuen nekiindultunk Bangkoknak. kicsekkoltunk a szallobol es kerestunk Chiang Mai-ba vonatot es dzsungelturat. Hamar talaltunk, egy itt 12 eve letelepedett oxfordi csavo utazasi irodajaban. Este 5 kor volt indulas. Addig megneztuk a Wat Pho-t, ahol egy nagy Buddha fekszik, kb. 50 m hosszu es 20 m magas. Kepek lesznek, csak meg egy kis turelem.

Elindultunk ejszakai vonattal Chiang Maiba, ami Thaifold masodik legnagyobb varosa es kozpontja. A vonatut 12 oras, igy halokocsis vonattal mentunk. A vonatok egesz jo allapotban vannak, a legkondi nagyon jol mukodik, kb. 15 fokban utaztunk es a levegovel egyutt a benzingozt is benyomta..:) Este veletlenul meglattam egy masik kocsiban valami villozo reklamfenyt. Utanajartunk es az volt a bufekocsi, ahol szolt a zene es emberek iszogattak. MAV resti - ez jutott eszembe. Az este nagyon vicces volt. Egy tv-n koncert ment, egyre hangosabb lett a zene es par ember elkezdett tancolni - turistak zomeben, a mi asztalunktol is, nagyon jo hangulat kerekedett. igy utolag mar banom, hogy nem tancoltam en is, bar Gabort probaltam ravenni, de nem akart. Rad gondoltam Linda - te mar biztosan az asztal tetejen ugraltal volna! :)) Lehetett volna karaokezni is, de azt senki nem vallalta be. :) Eletemben eloszor aludtam vonaton, fura elmeny volt. A vonat reggel ket orat kesett, vegul megerkeztunk Chiang Mai-ba. Ez egy tok jo kis hely.
Wat Pho:


Vonatozas es erkezes:

Bangkok folyt.

Sziasztok
megerkeztunk a dzsungelturarol elve :)) Legutobb Bangkoknal hagytam abba most onnan folytatom, szep sorjaban. Vegul aznap nem indultunk el eszakra mert sok latnivalo akadt meg. Elindultunk a kiralyi palotaba, de valahogy ugy alakult, hogy nem mentunk be, hanem fogtak nekunk egy tuktukot segitokesz informacioado emberek, es o elvitt minket a Golden Mountainhez (Aranyhegy), ami egy kilato, onnan belatni Bangkokot. megvart minket, majd - es mint kiderult - szinte minden tuktukos el akar vinni a thai turisztikai hivatalhoz, hogy radtukmaljanak ott vmi utat, ezert a tuktukos ingyen benzin kupont kap. hat most is megtortent ez. jol van, voltunk ott is, majd mondtuk neki, hogy mi mar mennenk vissza a kiralyi palotahoz. erre utkozben megallt egy oltonyos boltnal, hogy az az o baratja, nem kell vennunk semmit, csak nezzunk be. lukking, lukking, maj frend, free gaszolin. mondtuk, h mi nem akarunk lukkingolni, menjunk a palotahoz. kb. negyed orat hisztizett a tuktukos az ut szelen, a fent leirt szokinccsel dolgozva, mire otthagytuk, lukkingolj egyedul ba..od.:) erre utanunk jott, hogy na jol van, megis elvinne a palotahoz. a palotaig egyfolytaban szidott minket, mikozben mosolygott. tudni kell, hogy a thaiok akkor is mosolyognak, ha idegesek. o is rohogott mi is rohogtunk, bar az en mosolyom nem volt az igazi, de G jol szorakozott :)). vegre megerkeztunk a kiralyi palotaba. itt talalhato a smaragd Buddha ami a thaiok legszentebb Buddha abrazolasa. Nagyon szep. Engem ez fogott meg, es hogy lotusz viraggal vizet hintettek a fejemre. az ujjas muanyag ingbol kezdett nagyon elegem lenni, amiben egy oran keresztul maszkalnom kellett, mert az ujjatlan ruhat nem nagyon engedik sehol, kezdtem magam ugy erezni, mintha a foliasatorban kapalnek, na akkor elfogyott a turelmem..:) majd megallitott hat darab thai iskolaslany es interjut keszitettek velem, gondolom ez volt a hazi feladat. kerdeztek, hogy mennyi idot toltok itt, merre utazom meg, milyen varosokat, lattam stb. G szepen odebbment es messzirol rohogott rajtam, serenyen keszitve a kepeket.. hogy otthon megmutassa majd, kik lettek az uj barataim, uj Gina, uj Moni, uj Linda, uj Helga..:))

a palota utan egy kis piacon maszkaltunk, es elertunk a folyohoz, a chao phraya-hoz. az allami hajoval mentunk a helyiekkel egyutt a hajon. sokkal jobb elvegyulni kozottuk, jo nezni az embereket, ahogy elik a mindennapjaikat. lehajokaztunk a folyon a kinai negyedhez, ahol allitolag jokat lehet enni az egyik informacioado bacsi szerint. hat nem ettunk :) ez aztan nem volt egy kimondott turistas resz..:)) elvetve lattunk egyet-egyet, szedelegve lezengtek..:) ot perc utan en is. a kinai negyed Bangkok a negyzeten, olyan nyuzsges es szmog van, ami egyszeruen elkepeszto, utcai arusok es kajalosok vegelathatatlan sora, mindenhol auto, robogo, zaj es olyan budos csatorna es minden mas szag, hogy egy jopofa fingszagert mar fizettem volna :)) iszkoltam a hajora, ahol szegyen, de aludtam egyet, nezegetes helyett. sok volt ez a nap.. a hajon keson szalltunk le, gyalog fel orat mentunk vissza a szallasra. probaltunk aludni, de nem ment, igy meg egyet maszkaltunk ejjel a varosban. a napot tizenegy ora alvas kovette..
Aranyhegy:


Kiralyi palota:

Kínai negyed:

gasztronomia

En ugyebar nem vagyok tulzottan nyitott az idegen konyhak kulonlegessegeire. Neha azonban nincs valasztas. A vonaton sem szerepelt szekelykaposzta a menulapon es a dzsungelturan sem gulyast fozott a turavezeto. A filozofiam az, hogy ami nagyon rossz azt nem eszem meg, ami kicsit rossz azt megeszem, mert enni muszaj. A thai etelekben sokminden ossze van keverve, a titok nalam az, hogy az osszetetelt sosem probalom megfejteni. Igy sokfelet ettem mar a rizses izetol a tesztas akarmiig. Tegnap Chiang Maiban mar tudatosan az egyik nemzeti etelt valasztottam az etlaprol, a pad thai-t es nem is volt rossz. Igyekszem kicsit kepbe kerulni es akkor irok meg tudomanyosabban is az etelekrol.

Sok helyen arulnak dobozban gyumolcsdarabokat omlesztve. Megszerettem az ananaszt, mert rajottem, hogy a tobbi egzotikus gyumolcs meg rosszabb es a nevuket sem tudom megjegyezni. Allitolag jeget, fagyit es hamozatlan gyumolcsot nem erdemes enni. A jeget nagyon nehez elkerulni, szinte mindig elfelejtjuk kerni, hogy mellozzek az italunkbol. A gyumolcsoket akkuratusan, izlesesen elokeszitik, nyilvan igy tudjak eladni a piacon 15 bahtert kaphato ananaszt 4 kis dobozban 4x 20 bahtert. Amugy meg olyan helyeken eszunk ahol sokan masok is, abbol nagy baj nem lehet.

2012. február 24., péntek

welcome to the jungle

Kimaradt par nap, nem voltunk net kozeleben. Kesobb meg potoljuk a bangkoki napot amirol nem volt szo. Szerdan elvonatoztunk eszak fele. Az utat (vonat, dzsungeltura) egy kisebb irodaban kotottuk le. Az ut Chiang Maiba 13 es fel ora hivatalosan, de 2 orat meg kestunk is. Halokocsiban utaztunk nagyon barati aron, egesz jo korulmenyek kozott. Lehutottek a kocsit kb. fagypontra, talan hust is szallitottak, nem tudom, es szerintem a dizelmotor fustje es a legkondi szellozese is osszetalalkozott valahol kint, nekem vegig zugott a fusttol a fejem. De hoztak etlapot, megvacsoraztunk, majd kineztunk a kocsmakocsiba ahol epp Shakira uvoltott valamilyen segelykoncerten, majd tovabbi klasszikusok jottek, vegul nagy dinomdanom es tanc is kialakult. Eleg szurrealis volt, kocsi a 70-es evekbol narancssarga borulesekkel, zakatolt a vonat, orditott a zene, a szemelyzet neha cibalta az embereket tancolni. Ugy tunt hajnalig nincs megallas, de a kiirasnak megfeleloen 11-kor lelottek a bulit. En reggelre kertem kajat (Szilvi nem), ami egyaltalan nem ugy nezett ki, mint a kepen. A chiang mai vasutallomsaon egy thai csavo vart Szilvi+Gabor tablaval. Elvitt a szallasra ahol letettuk a dzsungelben nelkulozheto cuccunkak, es mar vitt is a programra ugye 2 ora csuszassal. Egy norveg csaj utazott meg velunk. Egy itt szokasos eszkozzel mentunk aminek a nevet meg nem birtam megjegyezni, platosra alakitott auto, a platon tetovel es ketoldalt ulesekkel, kb. 10 fore kialakitva. Szoval egy ilyennel indultunk neki, megalltunk egy orchidea farmon, majd egy kigyofarmon ahol en megneztem a musort (Szilvi inkabb kihagyta :), errol majd kesobb meg irok) es vegul megerkeztunk egy kisebb helyre ahol rizses-furcsa ebeddel vartak minket. Innen indult a dzsungeltura is!

2012. február 21., kedd

arak

1 baht kb. 7,2 forint.
A helyi CBA halozatot 7-eleven -nek hivjak. Minden sarkon van egy belole. Ott 1 uveg hideg viz ha felliteres 7-8 baht, masfel literes 13-15 baht, egy kola 15 baht. Az utcan jegbol kiveve egy kisviz 10, udito 20 korul van. Hajojegy 15 baht per fo, ez a helyijarat a helyi folyon. A so:r nem olcso, boltban 40 korul, barban 100 korul van egy korsonyi meretu. Vacsora: sor + viz + leves + tesztascsirkes feladag etel + tesztascsirkes egeszadag etel 350 baht. (igazabol nem tudom mit ettunk pontosan, Szilvi majd leirja) Palacsinta fagyival 60 baht. Piacon felkilo mango felapritva 20 baht. HEV a repterre 45 baht egy irany. Internet 10 baht 20 perc. Fel ora lab-vall-egesz masszazs 100 baht. Fodrasz 150 baht de szerintem ugyanennyi lett volna egy bonyolultabb hajfelepitessel is. A repterrol bejutni 260 baht volt taxioraval + 75 baht az autopalya dij amit az utas fizet. A kiralyi palota belepoje nyugateuropai, 400 baht per fo.

utlevel

Hat igen, az utlevelem elkallodott valahol a repteren, rogton a thai ellenozo pont, az atm es a taxi Bermuda haromszogeben ... A szallasadokat kertem meg, hogy telefonaljanak utana. Kerdeztek, milyen legitarsasaggal utaztam, hol hagytam el, nem a taxiban? Nem mindegy? Ha leadtak megvan, ha nem, nincs. Nem derult ki. Mivel hetfon delutan haromig aludtunk azutan ket joindulatu buddhista elinditott varosfelfedezo utra, csak kedden reggel indultam el potolni. Az utam a repterre vezetett, de fel voltam szerelve a nagykovetseg cimevel is. A repteren a rendorsegre tertem be eloszor. Vagy 10 fiatal surgott-forgott mindenfele latszattevekenyseget vegezve, mint tuzogep szereles, papir tologatas (szo szerint), stb. Egyik csavo nagyon baratsagos volt, segitett, kitotottunk ket papirt, egy angolt en, egy thai-t o. Alairtam mindkettot bar a thai nyomtatvany tartalma nem volt teljesen tiszta. Lehet, hogy a lakasunkat irattam rajuk? Meglatjuk ha hazaertunk ... Mivel macskabarat nepnek ismertem meg oket, Perecet nem feltem. Szoval fel ora bibelodes utan a csavo kozolte, hogy menjek fel a 4. emeletre es a talalt targyak osztalyan atvehetem az utlevelemet. Minden jo ha jo a vege.

2012. február 20., hétfő

megerkeztunk

hello-bello mindenkinek! :)
megerkeztunk. mar ket napja. bp-rol repultunk katarig, ott 8 orat vartunk a kov. gepig. a katari repteren aludni nem egyszeru dolog, mig pesten baratsagos padokkal varjak a megfaradt utazot, itt nem volt pad, csak karfakkal elvalasztott szekek sora, amin ugye elnyujtozni nehez.. de megoldottuk, osszetoltunk ketto sort es szakaszokban de par orat sikerult aludni. utana ujabb 6 ora repules. jo volt, mert tudtunk ott is aludni, filmet nezni es a katari legitarsasag kajaval is jol ellatja az embert, igy az otthoni szendvicsekbol meg mindig van ketto. leszalltunk felsohajtottunk, kiszamoltuk hany kilometerre vagyunk toletek, kb. 8300. furcsa erzes a vilag masik vegen lenni. en meg ilyen messzire nem jottem el..:) taxival indultunk a szallasra. a taxiban Gabor felfedezte, hogy elhagyta az utlevelet.. mialatt most irok nektek, probalja visszaszerezni..:) a repterre ment, ha ott nincs, akkor irany a kovetseg. kicsit izgulok, mert tegnap hallottuk, hogy a nagykovetsegeknel robbantas volt par napja, ket irani abajgatja az izraelieket. javasoltak, hogy inkabb menjunk el bangkokbol es kesobb, egy het mulva jojjunk vissza. ma indulunk chiang mai/ba, eszakra, uh. ne izguljatok. meg elso este kimentunk a varosba, de en alig lattam a faradtsagtol, nem ugy Gabor, aki ha utazik, sem ehseget, sem faradtsagot nem erez. :) massziroztattunk, es az visszahozott az eletbe, meg az azt koveto 12 ora alvas. nagyon jo volt felebredni reggel! a szallasunk bar a belvarosban van, megis kukorekolt a kakas reggel, nagyon meleg volt, paras, es csiripeltek a madarak, az autok jottek/mentek. otthoni, szigligeti hangulata volt, nagyon jo, nem tudom elmondani, mennyire. kozben Gabor kuldott smst, megvan az utlevel!!!!!!! :)) szoval a tegnapi nap. a fo utca - khao san kornyeken teblaboltunk, egy templomba - wat - mentunk be, ahol eppen szerzetesek mormoltak, enekeltek - megnyugtato es meghato volt az enek es a szinek es a madarcsicserges egyutt. a templomban osszebaratkoztunk egy informacioado emberrel, nagyon kedves volt, es nem penzert, o mondta, mit nezzunk meg meg aznap, es szerzett egy tuk-tukot is nekunk, aki nem ver at, (csak a sarga rendszamuba szabad beszallni), es igy jutottunk el az allo Buddha szoborhoz, ami nagyon magas es csak a labfeje 2-3 meter. megerintettuk, mert az szerencset hoz. este ettunk egyet, en csirkes uvegtesztas akarmit, G csak egy palacsintat - nem kockaztatott.. :) bangkok egyebkent egy nagy kaosz. bal oldali a kozlekedes es mindenki megy amerre lat, alig jutsz at a zebran, en ma reggel tobb zoldet is vegigalltam - majd idovel megbatorodok :) az emberek baratsagosak, de nem szabad mindent elhinni nekik. nagyon szeretik es tisztelik a kiralyukat, es teljesen termeszetes nekik, hogy beugranak egyet imadkozni egy templomba. minden szines, nyuzsgo, paras, budos, szmogos, de valahogy az eredmeny olyan otthonos. tetszenek a thai betuk es a szerzetesek, olyan kis mukucsok.. :)) sajnos itt most nem tudok kepeket feltenni, a kovetkezo bejelentkezeskor ujbol probalom. sok puszi mindenkinek! irjatok!


kilátás a szoba ablakából / wat a Khao San út elejénél
allo Buddha