2012. március 22., csütörtök

szállás tippek

Ha valaki menne, mi ezeken a helyeken laktunk, a legtöbbet tudjuk ajánlani. Tiszta, 2 ágyas, olcsó szobákat keresünk, sehol nem kértünk légkondicionálót, csak ventillátort (fan), mindegyik szobához tartozott fürdő wc-vel, volt ahol csak hideg víz volt.

Bangkok - KS House, 460 baht
Khao San úttól, a hátizsákos turisták paradicsomától nem messze, elég zajos, de olcsó. Csomagot eltárolják, van wifi, bár nem sikerült beüzemelni, vannak pc-k, és van mosoda is.

Chiang Mai - Namkhong Guesthouse, 200 baht
Nem találtam hozzá weboldalt, a cím 47 Thaphae RD. Soi 4. Changklan Muang, Chiang Mai 50100, email namkhongcm@gmail.com. Hangulatos hely kellemes utcácskában robogó kölcsönzőkkel, internet "kávézókkal", masszázshelyekkel, csendes, pár percre a belvárostól és az éjszakai bazártól. Mosattunk is, ingyen wifi is van.

Sukhothai - Sukhothai Guest House, 450 baht
Hangulatos, teraszos bungallók a városban, pár percre a piactól, egy dzsungelszerű udvarban. A szolgáltatások közül csak a sörvásárlási lehetőséget vettük igénybe.

Ko Tao - Tropicana Resort 400 baht
A sziget déli részén van egy kisebb öbölnél, központi helyen, a kikötőtől 1-2 km-re. Profi hely, étterem a tengerparton, masszázs, légzőpipa bérlési lehetőség, internet, mosoda. Vannak bungallók és házak is pár szobával, minden szobához tartozik terasz is.

Ko Pha Ngan, Thong Nai Pan - Pen's bungalow, 300 baht
A sziget legjobb öblének közepén található ez a kis "resort". A bungallónk néhány lépésre volt a tengerpartról, az étterem is közvetlenül itt van.

Ko Pha Ngan, Thong Sala - Phangan Villa, 500 baht
Jó kis hely, közel a kikötőhöz és a központhoz, közvetlenül a homokos parton, függőágyakkal, étteremmel, van wifi de nem ingyenes és pc-k is. Néhány nappal a telihold parti előtt voltunk, valószínűleg felsrófolták az árát.

Nakhon Si Thammarat - Teeny House, 400 baht
Nem találtam hozzá honlapot, mi ebben a városban nem találtunk olcsó szállást a booking.com -on, de az ázsiai megfelelőjén, az agoda.com -on sikerült. A Teeny House nem túl közel, de gyalogtávolságra van a központtól. A környék nem túl bizalomgerjesztő, de maga a hotel modern, nyugatias, tiszta, szinte kirí a környezetéből.

Ao Nang - belvárosi bungalló, 400 baht
A központtól néhány méterre a házak mögött valahogy megmaradt két bungalló, ezek egyikét kaptuk. A helynek a nevét nem sikerült megjegyezni. Ao Nang nagyon emlékeztet az európai tengerparti nyaralóhelyekre. TV-s, légkondis szobára próbáltak mindenáron rábeszélni.

Khao Lak - Fasai House, 400 baht
Nem messze a központtól, mégis csendes helyen van ez a nyugatias kis szálláshely. Barátságos, profi vendéglátók, van wifi, mosoda, pc ingyen használatra, masszázs, buszt foglaltak nekünk. A tenger és a strand kb. 15 perc gyaloglásnyira lehet. Címe 5/54 Moo 7 Kukkak Takuapa, Phangna 82190, email cím: ve_fasai@hotmail.co.th.

2012. március 20., kedd

utolso nap a tengernel

Ujbol kipakoltunk a szallasrol, ezuttal nincs visszaut.Reggel a szallasadonk ajanlasara a White Sand Beach-hez mentunk. Szinten hosszu feher homokos part, granitsziklakkal, amik felig eltunnek, ha jon a dagaly. Mikor megerkeztunk, meg apaly volt, aranyos kis rakokcskak sutkereztek a sziklakon.
Elindultunk a parton, ahol egy ido utan megjelentek a szallodas napagyas partok, igy visszafordultunk es letelepedtunk egy olyan szakaszon, ahol nem furdott senki es csak neha neha setalt el valaki, a parti etterembe ebedelni. Itt mi lettunk a tengericiganyok, epitettunk a vizes ruhaknak szaritot fabol, a Mariott es tarsaiban lako egyennapagyas sok kis gunther es jorgenson csak nezett. :)
Jott a dagaly es visszaneztunk a granitsziklakhoz, ahol delelott meg uldogeltunk, az mar viz alatt volt.
Atrobogoztunk a Coconut beachre, utkozben egy rendor tisztelgett nekunk :) A strandon ujbol elsetaltunk a tegnapi utvonalon, csak messzebb. Talalkoztunk a kagylorablo rakocskakkal es tobb doglott meduzaval is. Innentol fogva en mar nem szivesen uszkaltam volna ezen a partszakaszon - egyebkent nem is igazan lehetett volna, mert eleg sziklas-koves volt a talaj - ,mert a konyvben olvastam, hogy a meduza csipese eleg fajdalmas tud lenni, neha veszelyes is, 2002-ben ket turista meghalt valami azonositatlan meduzafajta csipesetol. Visszafele megalltunk a sved hobo hajos barataival beszelgetni. Buszken mutattak, hogy aznap hajnalban milyen nagy halakat fogtak, milyen horgaszbottal. Ittunk egy Chang sort naluk es elkoszontunk.
Ott, ahol tobb ember is furdott, nem mertunk bemenni a vizbe, mert fura dolgok utodtek a labunkhoz. Sosem fogjuk megtudni, mik lehettek azok, de a viz tobbek kozott a partra dobott egy rozsaszin muanyag kannat, aminek kokuszdio feje volt.. ?!? Ehhez nem tudok mit hozzatenni. :)) Altalaban elmondhato, hogy a szemet eltakaritasan meg van mit dolgozniuk, nem kulonben a pirospecsenyere egett turistaknak a gondolkodasmodjukon.
Hazafele uton egy elefantfarm mellett mentunk el. Meglattunk egy kiselefantot, igy bementunk. Itt is lehetett venni egy kosar banant etetni. A kiselefantot Peternek hivtak es ket eves volt es nalam alacsonyabb. Ezek szerint az elefantok lassan nonek. En azt hittem eddig, hogy egy eves korukig megnonek a vegleges meretukre, mint a kutyak vagy a macskak. Szegeny Peter egy meteres lancra volt kotve es nagyon elegedetlen volt, nyugos. Ha a Gabor nem idoben adta neki a banant, rikoltott egyet, nagyon vicces hangja volt. :) Vegul a gondozoja levette a lancrol es elvezette hatra a helyere. Remelem, ritkan van kikotve az egymeteres lanchoz. Nagyon sajnaltam szegenyt, hogy a hulye turistak miatt igy befogjak es rabsagban tartjak, mar nem vagyok ugy oda az elefantfarmokert.
Eljott az ido, hogy bucsut vegyunk a tengertol. Lementunk Hat Khao Lak fostrandjara es egy utolsot furodtunk a tengerben. Viszlat, pápá. De szomoru voltam. :(
Visszaerve a szallasra kapkodva osszeszedtuk magunkat es felszalltunk a buszra Bangkokba.
12 oras ut vart rank egy pingvineknek elohutott buszban. Nem ertem en ezt a logikat. 15 fokra lehutik a buszt es pledet osztogatnak. ?!? Nem lenne egyszerubb 23 fokot tartani es meg pledre sem kene kolteni? A legkondis fuvoka a fejunk felett nem zarhato el, igy reggelre garantalt lehetett az arcureggyulladas. De rajtam nem fognak ki! :) Tobben is atvettek a technikamat es a fejukre huztak a takarot.

tenger - bangkok 1:0

Hat Khao Lakba csak egy napra jottunk, hogy meg egyet furodjunk a tengerben es ezt a reszt is megnezzuk. Reggel bereltunk egy motort a felfedezokorutra. Sietnunk kellett, mert a buszunk indult fel 5kor Bangkokba.

Talaltunk egy cunami muzeumot. Kepek es tortenetek voltak kiallitva a katasztrofarol es kik hogyan segitettek. Videot lattunk arrol, hogyan keletkezik a cunami es volt egy masik terem, ahol a menteseket vetitettek. A falon tudomanyos magyarazatok, ismertetesek, mit tegyel, ha gaz van. A biztos jel a foldrenges, de ezt nem mindig lehet ott is erezni, ahova a cunami eljut. A masik biztos jel, ha a viz visszahuzodik, ekkor mar csak 15 perced van, hogy feljuss egy legalabb 30 meteres dombra, hegyre barmire, ami stabilan all. Legrosszabb esetben kapaszkodj egy eros faba. Elkepzeltem, milyen lehet az, amikor latod a hullamot, tudod, hogy nem jutsz fel mar sehova, de ott egy palmafa.. nem tudom, lehet-e ekkora erovel szemben eleg erosen kapaszkodni.. A hullam 885 km/h sebesseggel halad es altalaban tobb hullam erkezik, ezert ha talaltal menedeket, tobb oraig ott kell maradni. Ilyen erdekessegeket talaltunk a muzeumban. Nagyon sajnaltam oket, ahogy neztem a kepeket.

Mar lemondtam a tengericiganyokkal valo talalkozasrol, mikor rabukkantunk a tablara: Moken Community. Gyanus volt. Gabornak beugrott, hogy o olvasta, ez az egyik csoportja a tengeri ciganyoknak. Minden kivansagom igy teljesuljon!

A tengericiganyokat csao le vagy csao nam-nak hivjak a thaiok. Halaszatbol elnek, vidam, zeneszereto emberek, akik nomad eletmodot folytatnak, ide-oda vandorolnak a tengeren. Sajnos oket is eleri a modernizacio, kihaloban vannak, vagyis uton a beintegralodas fele, a tobbi Thaifoldon elo egyeb hasonlo kisebbsegekkel egyutt, pl. a negritok. A tengeri ciganyok hasonlo hazakban elnek, mint a thaiok, de szegenyebbek. Korbemotoroztuk a falut, de leszallni nem mertunk :). A haz alatti reszen uldogeltek egy csomoban es felbolydultak, mikor arra mentunk. Gyerekek futottak ki az utra. A boruk sotetebb a thaiokenal.

A terkepen kineztuk a Coconut beachet es jo otlet volt. :) Hosszu kilometereken at feher homokos palmafas strand, alig turistaval. A tavolban hosszucsonakok kikotve, es fust szall fel. Ilyen "sokpalmafas" strandon nem is voltunk eddig. Elindultunk a csonakok iranyaba. A homokban lattunk olyan rakokat, amik kagylo vagy csigahazba koltoztek es ezt vittek a hatukon. Ha kozelitettem vagy megkerdeztem toluk, hogy vannak, becsukodtak vagy elszaladtak, ilyenkor hattal elore futottak. :)) Lattunk meg nagy, zoldhatu rakokat sutkerezni.

Visszafele setalva megalltunk a hajosoknal. Par ember osszeverodve uldogelt a tengerparton, varva a turistakat, akiket hajozni visznek. A kidolt palmafakon uldogeltek, fuggoagyban heveresztek. Veluk volt egy sved hobo, akivel szoba elegyedtunk. A sveddel megbeszelgettuk, ki merre jart. O evente harom honapot tolt Thaifoldon, uh. tobbet tudott nalunk.. :) Ajanlott ettermeket es elmondta, hol elnek meg tengericiganyok - akik szerinte es a thaiok szerint is baratsagosak -, es megerositett minket, hogy a moken az egyik csoportjuk. Ranong (ez egy tolunk szaz kilometerre eszakra fekvo tenger melletti varos) kornyeken es a burmai vizeken elnek sokan. Gondolom ok kevesbe turistasodtak el. Eppen tintahalat sutogettek a tuzon, egy-egy karikat a kezunkbe nyomtak. Hat az fini volt am! Meg jo, hogy Gabor nem szereti igy megehettem az o reszet is. :) Szegeny, az elejen kuzdott vele illendosegbol, de en segitettem neki :)

Setalgattunk meg a parton, de ket perc alatt megjott az eso, muszaj volt visszaindulni a busz miatt, igy szarra aztunk a motoron. Minden nap esik az eso valamennyit, vagy tiz percet vagy fel orat, pillanatok alatt megered, nagy cseppekkel es nagyon esik, majd ujra kisut a nap. A ruhak nyirkosak, nehezen szaradnak a paras levego miatt, az agynemu is.

Fel 5kor indult a buszunk Bangkokba, de mire a szallasra visszaertunk, gondoltunk egyet, hogy maradjunk meg egy napot. Inkabb a tenger, mint Bangkok. (Bar a februari Foldgomb c. ujsag bangkoki cikkenek hanyagsagbol torteno el nem olvasasa megkonnyitette a dontest - elkerulve a melyik ujjamat harapjam dilemmat). Lemondtuk a buszt, Bangkoktol elvettunk egy napot, de holnap jo ido lesz! A motort ujra kellett berelni, mert leadtuk. A csaj nem sokat gondolkozott, elovette a delutan osszetepett szerzodest a szemetesbol, osszecelluxozta, adott egy kis arengedmenyt es vihettuk a motort. :)

Felpattantunk a motorra, irany a piac. Ajandekok keresgelese, alkudozas, kabatos hus, roti volt a program. Este megint leszakadt az eg.

Ma a 7elevennel lemertuk magunkat egy kinti merlegen 1 baht-ert. Gabor ot kilot fogyott, en meg nem :) Nem ertem, hogy csinalja, mikor komoly mennyisegu, am furcsa izu es kinezetu thai edesseget pusztitott mar el:)

fotók 2

Amellett, hogy igyekszem minden bejegyzéshez fotót feltölteni, itt egyben (illetve háromban) meg lehet nézni az eddig feltöltött képeket:

Bangkok - itt
észak; Chiang Mai, Sukhothai, stb. - itt
dél; tenger, szigetek, Nakhon Si Thammarat - itt