2012. március 3., szombat

ko tao

A kikotobol rogton robogot bereltunk, kettot, igy mar nekem is lett egy kulon paripam:) Ezzel mentunk el a sziget deli reszen levo szallasunkhoz, ahol egy bungallot kaptunk. A szallas csupa noveny es kis utacskak halozatabol allt. A sziget egy reszenek felderitese utan - kilatopont, kozpont - a szomszed kicsi szigetre atvitt minket egy taxi boat - hosszukas motoros csonak. A sziget azert kulonleges mert ket kulonallo reszet egy homokpad koti ossze es igen paradicsomi latvanyt nyujt. Furodtunk egyet majd felmentunk a kilatohoz. Kattogtak am a fenykepezok..:) most allj ide mosolyogj, most a masik oldalrol, rolam is csinalj kepet, most kettonkrol, majd oket megkerjuk, vigyazz le ne ess, en ezt fogom a tobbieknek elkuldeni munkaidoben,..:)

Sajnos keves idonk maradt, jott ertunk a taxiboat es tizedmagunkkal utaztunk vissza. A ki-be szallasterdemesett volna felvenni. mindenki szanaszet ult es mikor belepett a kovetkezo volt am kapkodas hogy a csonak ki legyen egyensulyozva. :)

Visszaerve ujra robogora pattantunk hogy tovabb jarjuk a szigetet. Ko Taon robogozni olyan, mintha hullamvasuton ulnel, csak tevezetsz. Nehol homokos az ut beton helyett, plusz lejt, nem kicsit, nagyon. Itt ketszer megcsusztam de nem estem, mindenesetre nem voltam nyugodt. Igy aznap egy obolbe sem jutottunk le, maradtak a jobban megkozelitheto helyek. UEszmeletlen mennyisegu kutya lakik a szigeten. Szinte mindegyik bekes es a csirkes kekszemmel is meg voltak elegedve. Este a Why not? nevu Bob Marley muzeumnak is megfelelo barba ultunk be. Moni, nagyon tetszene Neked! :) Egy Bob Marley kinezetu thai csavo volt a pultos tulajdonos. Nagyon jo fej volt es nagyon laza, latszott,aznapra o mar kellokeppen belazitotta magat. Kihozta az italunkat es en megkerdeztem tole h ra lehet-e itt gyujtani. Azt mondta, ma nem (!).(Kar, hogy nem kerdeztem meg,why not?) Furcsa volt a valasz, mert a hamutal ott volt az asztalon. Visszajott egy rovid idon belul, es mondta hogy o ezt maskepp ertette, nyugodtan gyujtsak ra. Rossz az, aki rosszra gondol..:))

Este egy kutya erkezett meg ahazikonkhoz, megetettuk, megitattuk, majd lefekudt a labtorlore. Gondolta, ha mi adtunk neki, jo tett helyebe jotvarj, aznap ejjel o biztositja a terepet :) Ko Tao szep. A thai emberek feketek szinte. De tul sok aturista es draga, igyekeznek lehuzni a bort a turisztokrol.



ez itt most akkor a tenger?

Ejjeli utunk volt ismet, reggel 5re ertunk Chumponba, ahonnan 7kor indult a hajo a szigetre. Ko Tao egy teknosbeka alaku sziget a thaiok szerint, szerintem amoba.

Reggelre tehat elertem a mosott fos allapotot a ket ejszaka buszozas eredmenyekeppen. Gabor egesz jol aludt a buszon, mikozben en azzal szorakoztattam magam hogy alvas kozben lefenykepeztem - jok a kepek :), illetve probaltam becsukni a szajat, de mindig visszanyilt.:) hat ennyi telik tolem ha ket nap csak ket harom orat alszom.:)

A kikotoben tehat 2 orat vartunk szaz masik turiszttal egyutt, 60 %-ban jadaszisztgenaueineslusszenkutykuruttyal. Thaifoldet ellepik lassan a nemetek. 9kor megerkeztunk Ko Taora.

vissza Bangkokba

Az emlekparkbol kifele menet egy toban furodtek gyerekek es egy farol ugraltak bele a vizbe. Lattuk hogy az egyik fiu a fan nagyon hezital. Mikor mellejuk ertunk integettek es helloztak, mi is nekik, mire a fiu beleugrott a vizbe. Ugy latszik ennyi kellett neki.:) Uj Sukhothaiban este korbeneztunk, kedves hely. Egy utcai etkezdenel vacsoraztunk, szokasos pad thai, fried noodle with chicken menut. Az asztalon, szinte a legtobb helyen egyebkent, chili szoszt chili port es cukrot adnak fuszerkent. Cukrot!!! Anett, Rad gondoltam, bajban lennel itt :) Talaltunk rotteet is, de meg mindig a bo sangi vezet! :)

Indult a busz Bangkokba. A palyaudvaron egy orat varnunk kellett. Tv van kiteve hogy ne unatkozz mig megjon a buszod. A wc szornyu allaptban viszont, harminchat gekkoval a falon. Figyelheted oket mig varod a buszt akar tanulmanyt is irhatsz roluk mert a busz sokat kesik :) En elfoglaltam magam a szunyogok elleni harccal, ujabb csirkes kutyakeksz beszerzesevel es kutyaetetessel. A buszut kb. Ot oras volt es nehezen aludtam el rajta. A buszon is volt tv, es egyutt szurkolhattunk a tobbi utassal a thai "Egy perc es nyersz" jatekosainak, koztuk volt a thai Rakay Philip is :). Kb fel 11 korul tv lekapcs mindenki tentizik. A buszjegyen 2555. februar 28-a szerepelt, mas az idoszamitasuk. Reggel negyed negyre ertunk Bangkokba.

Visszamentunk a regi szallasunkra es aludtunk par orat, majd ujra nyakunkba vettuk a varost. Elinteztuk a deli reszre valo utazasunk elso allomasanak teendoit, majd az egyre idegesitobb tuktukosok tukmalasat es lehuzasat kihagyva a 6,5 bahtos helyijaratra ultunk. A helyijaratok erdekesek, mert megfigyelhettuk kozelebbrol hogyan viselkednek azok az emberek, akiknek a turistakhoz nem igazan van kozuk es Bangkok uj reszeit fedeztuk fel. Az emberek a buszon fegyelmezettek es udvarisask, a ferfiak atadjak a helyuket a noknek, a fiatalok az oregeknek. Egy kalauz van egy buszon, aki egy vekony tolltarto szeru kasszat csorget hangosan, es aki felszall, odamegy hozza fizettetni. Egyebkent az emberek elore nyujtjak a penzt es nem lattam olyat, aki bujkalt volna a kalauz elol. A kalauz segit a turistaknak leszallni, es itt is jellemzo volt, hogy minden utasra igyekezett figyelni, persze ez tomeg kerdese is. Vannak buszmegallok, de jobb, ha leinted a buszt es ha leszallaskor jelzel, barhol megall. Haladtunk el nyomornegyed es plaza mellett. Mi plazat kerestunk, mert megboldogult kis fenykepezogepem altal hatrahagyott urt potolni kellett. Az MKB nevu plaza volt a cel. A plazatol nem messze az Erawan szentelyt neztuk meg.

A szentelyrol annyit kell tudni hogy a legnagyobb szellemhaz es az otvenes evekben az Erawan Hotel epitesekor tobb szerencsetlenseg tortent, ezert hogy ellensulyozzak a balszerencset hozo rossz szellemeket, megepitettek a szentelyt Indranak es hatas elefantjanak, Erawannak, melyet ma szerencset hozo helynek tartanak. Viragfuzerekkel diszitik, fustolot es gyertyat egetnek. 20 bahtert lehet helyben venni egy viragfuzer-fustolo-gyertya kombot. En is viragoztam fustoltem es egettem egyet, most varom a hatasat.:) A plazaba beterve biztonsagi ellenorzes volt, beneztek a taskakba es biztonsagi kapu is volt. A fenykepezogepek egy cseppet sem olcsobbak mint nalunk. Mivel a koltseg nem volt betervezve, egy okkal tobb volt arra hogy erzekenyen erintsen kis gepem elvesztese. Nem baj, a 7 elevenben 23 egy hotdog, ha kell, azon is elelek.:) A plaza utan a Jim Thompson haz kovetkezett.

Jim Thompson hires lett Thaifoldon, mert ujraelesztette a selyemipart. A CIA elodjenek feje volt, mielott letelepedett Bangkokban 1945-ben. Lakhelye hat, mas orszagreszekbol idehozott tikfa epulet volt, amit delkelet-azsiai mualkotas gyujtemenyevel rendezett be. Egy malajziai kirandulas alkalmaval 1967-ben egyszeruen eltunt az oserdoben. Azota is csak talalgatjak, mi tortenhetett vele. Az izlese mindenesetre jo volt, mert igen szep kis hazat rittyentett, a kertjerol nem is beszelve:) A kert kozvetlenul egy csatorna mellett van, regen itt kozlekedett kozvetlenul. Ma is nagy jajoforgwlom van rajta. Egy darabig elsetaltunk a csatorna menten, ahol nagy szegenysegben elnek az emberek, es kecskeket is lattunk. Kiertunk egy Tesco melle, ami itt Tesco Lotus.:) es van szellemhaza!:) Visszafele szinten helyijarattal utaztunk. A busz hajopadlos! es nincs ablaka-vegulis minek :) minden ablakban egy ember csucsul, mint a gyerekrajzokon.:) Beesteledett es indultunk Ko Taora, delre.

Buszozas:

Erawan-szentely:

Jim Thompson háza:

Csatorna hajózás:

kozlekedes tuktukkal

Ez egy elso latasra vicces es erdekes kozlekedesi modnak tunik, haromkereku motoros joszag. Mostanra azonban mar azt gondolom, hogy az vezet tuktukot aki lusta volt ahhoz, hogy osszegyujtson egy taxira. A tuktukosok agressziven nyomulnak, vagy tul sokat kernek, vagy keveset, de akkor mindenfele uzletbe, utazasi irodaba visznek el, ahol ennek fejeben uzemanyag kupont kapnak. Inkabb ertekesitok es kozvetitok, mint soforok. Viszont furgek a forgalomban.

Eloszor az elso napon Bangkokban utaztunk tuktukkal, amikor egy watban megismerkedtunk ket kedves emberrel. Ajanlottak, hogy menjunk tuktukkal az allo Buddhahoz es utana a hivatalos utazasi irodaba, ahol barmirol adnak infot a tovabbi utunkkal kapcsolatban es mindezt a kort 40ert. Lelkunkre kotottek, hogy csak sarga rendszamosat valasszunk, az a hivatalos es le is intettek nekunk egyet, aki 40ert meg is csinalta a kort. Az elso tapasztalat tehat jo volt. Masnap a Kiralyi Palota egyik rendezo embere javasolta, hogy amig nem lehet bemenni, addig nezzuk meg az Aranyhegyet, majd egy utazasi irodat es megvalamit, majd o szerez egy tuktukot minderre 60-ert. Mondta, hogy csakis a kekingesben bizzunk. Az Aranyhegy meg is volt, mondtam, hogy az utazasi irodat hagyhatjuk, tegnap megvolt, amikoris a soforunk szinte panikba esett, hogy o azert kap uzemanyag kupont. Ok, vegulis igy szolt az alku. Az utazasi irodaban nagyon ramenos volt az "ugynok", alig birtam elszabadulni, minden aron ram akart sozni valamit. (Szilvi mar reg kint volt) Vegul megigertem, hogy masnap visszamegyek, o pedig mondta, hogy Buddha figyelni fog. Mehetunk tovabb. Ekkor jott a meglepetes, a tuktukos meg bevinne egy boltba (azt hiszem oltonyoshoz), csak 5 perc. Mondtuk, hogy kizart. Percekig hisztizett, majd tovabbment es 300 meter utan ujra megallt, ujra rakezdett. Mondtam neki, hogy bementem az utazasi irodaba, az oltonyos nem 5 perc es mi a Palotara vagyunk kivancsiak. Ha nem tetszik kiszallunk, es vegul ki is szalltunk. Visszatessekelt, majd a Palotaig meltatlankodott, hogy o segitett magyar baratjanak, aki nem viszonozza, csovalta a fejet, sapitozott, musorozott.

Na, ezutan meg 2x tuktukoztam, amikor az utlevelemert mentem a repterre es a HEVig vitettem magam es vissza. Kalandnak elmegy.

Sukhothai - a benasag napja :)

Ott tartottunk hogy megerkeztunk Sukhothaiba. A varos Thaifold kozepso reszen fekszik es hires a thaiok elso jelentos kiralysaganak fennmaradt romjairol. A romok a sukhothai-i tortenelmi emlekparkban talalhatoak es UNESCOs! :), a vilagorokseg resze. A varos igy tulajdonkeppen ket reszbol all, regi es uj, 14 kmre vannak egymastol. Az ujbol at kellett jutnunk a regibe, ezt egy meg furabb jarmuvon tettuk meg, egy elol plato ket paddal, teljesen nyitott, hatul motor szerkezeten, amit egy no vezetett. A park bejaratanal kajaldak voltak a lepukkant fajtabol es mikor a kozelebe ertunk, szinte elleptek minket a thai vendeglatosok, futkosva kiabaltak hogy ide meg oda menjunk be. Rajtunk kivul senki nem volt ott. Leultunk majd ot perc mulva 4 busznyi thai gyerek es nyugdijas erkezett es az osszes hely megtelt.Igy tortent hogy a buszosok nagy resze elobb megkajalt mint mi es Gabor mar akar ki is fizette volna az elmaradt ebedjet csak mar menjunk onnan, vegul megkerult a kaja..:))Biciklit bereltunk mert a park 70 km2. Jartunk romrol romra. Allitolag itt a legnyugodtabb arcu Buddha abrazolsaokat lathattuk, bar en eddig egy Buddha szobrot sem lattam, ami rancolta volna a homlokat :))

Sukhothaiban szinten kedvesek az emberek. Az utolso watnal voltak kirakodok igy gyorsan vettem is egy szelcsengot kb. 400 forintert. Nagyon jo kis cuccok voltak fatablara festett Buddhak stb. Amikor a tablakat neztuk odajott hozzank egy csaj es mondta hogy ezeket o festette. De mikor megszolalt, felkaptuk a fejunket, mert ferfi hangja volt es miutan lecsekkoltam az adamcsutkajat, konstataltam hogy o bizony egy ladyboy:) Szurrealis elmeny volt pont egy tortenelmi emlekpark kellos kozepen es nem Patpongban talalkozni vele :) (Patpong Bangkok buli es kupleraj negyede ahol ladyboyok es mas lyanyok lepnek fel, akik pingpongoznak is, es nem a kezukkel dobaljak a labdat..:)). Az arusnal tartottam. Matattunk az asztalon mindketten, Gabor felvett egy festett cserepet en egy kis figurat nem vettuk eszre egymas es ugy koccantunk ossze hogy a cserep raesett az alatta levo cserepre es kettetorott. Hmhm alltunk alldogaltunk ezt bizony ki kellene fizetni, rossz erzes lett,volna elsunnyogni mintha mi sem tortent,volna. Megkerdeztuk az arust mennyibe kerul. 400 baht, kb. 2900 forint. Szuper. Lealkudtuk 280ra majd megmutattuk neki hogy eltortuk es megvesszuk. Osszeragasztotta es becsomagolta nekunk, kivancsian varjuk, a repulest hogy fogja birni..:)

Ez csak a kezdet volt. Irtam hogy biciklivel jartuk vegig a parkot. Az egyik szakaszon en mentem elol, mogottem jott Gabor. Meglattam par fakunyhot es meghuztam a feket de alig fogott, igy meghuztam meg jobban es hirtelen alltam meg. Ketto masodperc mulva erkezett meg Gabor egy nagy csattanas kereteben mire en akkorat estem mint a haz. Gabornak is megtetszettek a kunyhok igy o videozott, ezert nem latta, hogy megalltam. Eloszor csak lestunk, mint a lukinyul, hogy mivan. Nekem a bal labam banja a dolgot ami azota kekzold szinre valtott es be van dagadva. Gabornak viszont felszakadt a labkorme. Szerencsere nagyobb testi baj nem keletkezett. Mivel Gabor videozott, sikerult dokumentalni a tortenteket. Ezt meg ott gyorsan vissza is neztuk, vicces :) Osszeszedtuk magunkat de eszrevettem hogy hianyzik a fenykepezom. Az ut kozepen talaltam ra, de mar segiteni nem lehetett rajta, mert atment rajta egy auto, igy szegeny elhalalozott. Eleg szar kedvem lett, mert azon targyak koze tartozott amiket nagyon szerettem, joban rosszban velem voltak. Hat ez van. Este busszal Bangkokba indultunk.

Kozlekedes:

Sukhothai tortenelmi park:



Baleset, kisgyerek:

bucsu eszaktol

Szupi kis chiang mai napjaink utolsojahoz erkeztunk. Felmotoroztunk egy 1600 m magasan levo wathoz Doi Suthepben. 10 kmes kacskaringos ut vezetett fel majd felvonoval mentunk tovabb a 300 lepcso helyett, lustak voltunk. Eszak-Thaifold legtiszteltebb watja ez, komplett csaladok fenykepezkedtek a szobrok elott vagy meneteltek korbe korbe a szentely korul. Szep volt jo volt de mar kezdtem ugy lenni a watokkal mint Norbi Erdelyben a deszkabaszasokkal :))

Atrobogtunk Hong Dongba, a fafarago kozpontba, ez Gabornak maga volt a paradicsom, de itt mar nem maradhattunk sokaig mert indultunk Sukhothaiba este busszal. Bo Sangba meg beugrottunk rottee-t enni. A rottee langostesztaszeru palacsinta amibe banant vagy mas finomat tesznek es csokival vagy fura feher szosszal ontik le. Csinaltunk videot rola ahogy keszul. Es nagyon finom. Otthon megprobalok sutni.

5 oras buszut vart rank. A palyaudvarra egy songthaew-el mentunk ki, hatul nyitott terepjaro szeruseg. A buszon van kulon szemelyzet arra aki rendezi az utasokat ki mikor szalljon le stb. Nagyon alaposak, minden utasra kulon figyelnek. Emeletes busszal mentunk. Utkozben keveset aludtam es nezegettem a tajat amig lehetett. Lattam ahogy egetik fel a foldet az ut szelen, csak ugy tekeregtek a tuzkigyok.

Sukhothaiban az erkezoket lerohanjak a motoros taxisok, de mivel csak egysevel vittek volna el, ezert elindtunk gyalog egy hozzank hasonloan fogalmatlan francia parral. Utkozben beszelgettunk veluk ok eppen a szigetekrol jottek fel. Veletlenul arra jart egy rendes taxi es alkudozas utan elvitt minket a szallasra, eppen jokor, mert az utszeli kobor kutyak keszultek minket felfalni. A szallasunk mintha egy mini dzsungel kozepen lett volna, a kis fahazikok alig latszottak ki a faktol bokroktol es mindenfele allathangokar lehetett hallani. Sor mellett uldogeltunk a kipakolas utan a teraszon, mikor Gabor felkialtott: ne ijedj meg! Ez az a mondat, amitol kapasbol osszeszarom magam. Gondoltam en innen szepen elosonok eszrevetlenul, erre azt mondja, ne mozogj! A pulzusom akkor mar az egekben volt, es biztos voltam benne, hogy harom kockas piton all vigyazzba a hatam mogott, mire Gabor: nezd milyen aranyos gekkok vannak a falon! Kover izzadsagcseppeket toroltem le a homlokomrol.. es nem pont most egy gekko fut at a teraszon..:) ?!?

Doi Suthep:


Hongdong:


Busz:

2012. március 2., péntek

robogos napok chiang maiban

folytatom ahol abbahagytam, a dzsungeltura utani elso napunk chiang maiban. Ezen a napon a Wat Phra Singh-et, a Wat Lampchang-ot es a Wat Chiang Man-t neztuk meg. A varos meretehez kepest sok a wat, lehetett valogatni. Az egyik elott az utcan jatszott egy zenekar, valami gyors, de thai zenet. Mar banom, hogy nem mentem oda hozzajuk, hogy hivjak oket. Ebben watban nagy banzaj volt, pontosan nem tudtuk kideriteni, milyen alkalombol, de az udvaron egy no es egy ferfi enekelt mikrofonba ektelen hangon. Bent a watban elore mentem, es betertem az egyik epuletbe, ahol harom szerzetes ult egy - egy szeken, ott, ahol altalaban a Buddha szobrok szoktak lenni. Bementem nagy ahitattal, leultem a foldre, es azt vettem eszre, hogy az egyik engem nez mozdulatlanul. Egyre szarabbul ereztem magam, elindultam kifele, mondom, kiszurt, hogy turista vagyok es mindjart ramszol, hogy tipli. Felalltam es akkor vettem eszre, hogy ezek bizony szobrok, teljesen elethuek, meg a borhibakat is lehetett latni rajtuk. Delutan en egy-ket orara a szallason maradtam pihenni, addig Gabor elment megnezni a buszunkat Sukhothai-ba es megnezett meg egy watot. Este ujbol felkerekedtunk az ejszakai piac ujboli betamadasara, mert piacbol sosem eleg, ez egy piacos nep, ha kell, ha nem, ha van vevo, ha nincs, arulnak. Mindent. :) Az ejszakai piacon rabukkantunk egy olyan internetkavezora, ahol netezes kozben halpedikuroztethetsz, a gep alatt akvariumba log a labad. Mi mashol neteztunk. :) Akkora szmog volt a sok robogo es auto miatt a piac kozeleben, hogy szinte rosszul lettem tole.



Masnap ujabb robogos napra keltunk, de most a Chiang Mai kornyeki varosokat, falvakat jartuk be. Itt mar sejteni lehetett, hogy tovabb ragadunk Chiang Mai-ban, mint terveztuk, de nem bantuk meg, mert nagyon megfogott minket eszak. Volt egy olyan verzio, hogy nem is megyunk a tengerhez, de ezt azert elvetettuk, pedig nem neznek ki ugy, mint egy kicsi rak :)) (Api! :) ) Utaljatok! :))

Eloszor Doi Saket-be mentunk, ami egy kis telepules, egy hegy aljaban, tetejen egy videki hangulatu aranyos wattal. Elvileg innen belatni Chiang Mai-t, de akkora para volt, hogy hiaba szerettunk volna kinezni. Bo Sang az esernyokeszites Thaifold szerte elismert kozpontja, tudjatok, a fanyelu, papir vagy pamut teteju esernyok. Vettem egy pirosat es lefenykepeztem egy rizsfoldon.

Megneszeltuk, hogy a kovetkezo varos kozeleben gejzirek vannak, hat nosza. A gejzirek kozeleben gyogyuszoda, labaztato meg ilyesmik epultek ki, a gejzirek kozvetlen kozeleben ket kisebb medenceben folydogalt a 105 fokos viz. A medencek szelen tartok logtak, amire kosarakban minden valamire valo thai tojast akasztott fel es megfozte. ?!?! Hogy miert, ne kerdezzetek, senkit nem lattam tojast enni ...


Az egesz ut alatt rizsfoldek es thai hazak mellett mentunk el, tavolban hegyek, alig volt turista, szoval kellett ez a kirandulas mindenkepp;; :) Este egy videki varos ejszakai piacara mentunk, ahol talan ket harom turista volt rajtunk kivul, igy nagyon megbamultak. Itt lattam masodszor bogarchipset, aki ezt ker ajandekba, szoljon! :) De elottunk kell megennie! :)) Ennyi fert bele ebbe a napba, pedig a kornyeken meg sok latnivalo es erdekesseg van. Hasonlo mint Erdely, kincseslada, es rohadt nehez donteni, melyiket hagyd ki, az emberek kedvessegerol nem is beszelve. Nem veletlen, hogy fent ragadtunk eszakon.

szakall

Neha megbamulnak bennunket, pedig csak olyan helyeken jartunk, ahol sok a turista. Sukhothaiban pl. az iskolas gyerekek sem lepleztek erdeklodesuket. Hogy miert bamulnak, az ketszer kiderult, mert le is szolitottak. Mindketszer Chiang Maiban. Eloszor egy tanar, aki nagyon kedves volt, sokat kerdezoskodott rolunk, tippeket adott. Amivel leszolitott, az nem mas volt, minthogy megkerdezze meddig novesztem a szakallam, hogy ekkora lett. Azt valaszoltam, hogy harom hetig. Irigykedve mondta, hogy neki evekig tartana. Par oraval kesobb a turista infonal hallatott csodalkozo hangokat egy kisember. Amikor raneztem, mondta, hogy csak a szakallamat nezi, azsiai ember nemigen tud ilyet produkalni. O amugy Tibetbol erkezett szinten nyaralni az unokatesojahoz. Nem firtattam, hogy tibeti vagy kinai, hatha rossz neven veszi.

kozlekedes taxival

Sokfele kozlekedesi eszkoz van, a legtobbet mar meg is tapasztaltuk. Taxival mentunk be a repterrol a legelso napon. Szasza javaslatara az indulasi oldalon fogtuk es ragaszkodtunk a taxiora hasznalatahoz. Ennek nem orult, csak akkor vallalta amikor latta, hogy maskepp nem fog menni. Mi ebbol tudtuk, h jo tipp volt. 35 bahtrol indul az ora es 2-esevel, de csak szep lassan szamolt. Az autopalya dijat a varosig az utas fizeti. A csavo nem ismerte a szallasunkat es az utcat sem. Ki akart tenni valahol es mutogatott, hogy a szallas ott van a kornyeken. Mondtam neki hogy majd akkor szallunk ki, ha latjuk a hostelt. Kicsit meg probalkozott aztan csak kirakott, mi meg elhittuk, hogy a szallas vmelyik setaloutcaban van. Nem ott volt. 260 penzt kert es 75 volt az autopalya. Meg parszor taxiztunk, alapvetoen megeri, eppugy mint Pesten, van jofej kozottuk es lehuzos is. A forgalom Bangkokban folyamatosan zsufolt es nemigen van busz/taxi sav, erre erdemes szamitani. A taxik szinte csak Toyotak, eleg ujak.

phra phum

A blog cimet Szilvi valasztotta, en mostanra tudtam ugyahogy megjegyezni. Eloszor szinte mindenkinek rosszul is kuldtem el. Amugy szellemhazat jelent, Thaifoldon minden tisztesseges epulet (hazak, de pl. Tesco Lotus) elott kint van egy ilyen kis haziko. Elotte etel, ital, viragok, hogy a vedoszellem elegedett legyen. Mar mi is vettunk egyet otthonra. Ha hazaertunk le is mondom a lakasbiztositast.

blogolas

Internetezos helyet barhol talalni. Bangkokban es Chiang Maiban megszoktuk az orankenti kb. 30-40 bahtos (x7,2) arat, Sukhotaiban volt a legbaratsagosabb ar, 10 baht egy ora. Itt tele voltak a helyek iskolas kiscsavokkal akik egymassal jatszottak, akiknek kulon nyitvatartasi ido is meg volt szabva. Ko Tao szigeten, ahol nem is lakik talan helyi vagy csak nehany szaz, minden a turizmusra epul, egyseges 2 baht per perc a dij, barhol kerdeztuk. Itt beulni egy orara mar eleg borsos koltseg. Ezert alternativat kellett keresnunk. Ezentul mobilon irjuk a szoveget es csak feltolteni ulunk be fizetos helyre. A kepekkel tovabbra sem allok jol, mert nagyon lassu feltolteni, ha pedig keveset toltok fel akkor valogatni kell, ami szinten sok ido.