2012. március 3., szombat

vissza Bangkokba

Az emlekparkbol kifele menet egy toban furodtek gyerekek es egy farol ugraltak bele a vizbe. Lattuk hogy az egyik fiu a fan nagyon hezital. Mikor mellejuk ertunk integettek es helloztak, mi is nekik, mire a fiu beleugrott a vizbe. Ugy latszik ennyi kellett neki.:) Uj Sukhothaiban este korbeneztunk, kedves hely. Egy utcai etkezdenel vacsoraztunk, szokasos pad thai, fried noodle with chicken menut. Az asztalon, szinte a legtobb helyen egyebkent, chili szoszt chili port es cukrot adnak fuszerkent. Cukrot!!! Anett, Rad gondoltam, bajban lennel itt :) Talaltunk rotteet is, de meg mindig a bo sangi vezet! :)

Indult a busz Bangkokba. A palyaudvaron egy orat varnunk kellett. Tv van kiteve hogy ne unatkozz mig megjon a buszod. A wc szornyu allaptban viszont, harminchat gekkoval a falon. Figyelheted oket mig varod a buszt akar tanulmanyt is irhatsz roluk mert a busz sokat kesik :) En elfoglaltam magam a szunyogok elleni harccal, ujabb csirkes kutyakeksz beszerzesevel es kutyaetetessel. A buszut kb. Ot oras volt es nehezen aludtam el rajta. A buszon is volt tv, es egyutt szurkolhattunk a tobbi utassal a thai "Egy perc es nyersz" jatekosainak, koztuk volt a thai Rakay Philip is :). Kb fel 11 korul tv lekapcs mindenki tentizik. A buszjegyen 2555. februar 28-a szerepelt, mas az idoszamitasuk. Reggel negyed negyre ertunk Bangkokba.

Visszamentunk a regi szallasunkra es aludtunk par orat, majd ujra nyakunkba vettuk a varost. Elinteztuk a deli reszre valo utazasunk elso allomasanak teendoit, majd az egyre idegesitobb tuktukosok tukmalasat es lehuzasat kihagyva a 6,5 bahtos helyijaratra ultunk. A helyijaratok erdekesek, mert megfigyelhettuk kozelebbrol hogyan viselkednek azok az emberek, akiknek a turistakhoz nem igazan van kozuk es Bangkok uj reszeit fedeztuk fel. Az emberek a buszon fegyelmezettek es udvarisask, a ferfiak atadjak a helyuket a noknek, a fiatalok az oregeknek. Egy kalauz van egy buszon, aki egy vekony tolltarto szeru kasszat csorget hangosan, es aki felszall, odamegy hozza fizettetni. Egyebkent az emberek elore nyujtjak a penzt es nem lattam olyat, aki bujkalt volna a kalauz elol. A kalauz segit a turistaknak leszallni, es itt is jellemzo volt, hogy minden utasra igyekezett figyelni, persze ez tomeg kerdese is. Vannak buszmegallok, de jobb, ha leinted a buszt es ha leszallaskor jelzel, barhol megall. Haladtunk el nyomornegyed es plaza mellett. Mi plazat kerestunk, mert megboldogult kis fenykepezogepem altal hatrahagyott urt potolni kellett. Az MKB nevu plaza volt a cel. A plazatol nem messze az Erawan szentelyt neztuk meg.

A szentelyrol annyit kell tudni hogy a legnagyobb szellemhaz es az otvenes evekben az Erawan Hotel epitesekor tobb szerencsetlenseg tortent, ezert hogy ellensulyozzak a balszerencset hozo rossz szellemeket, megepitettek a szentelyt Indranak es hatas elefantjanak, Erawannak, melyet ma szerencset hozo helynek tartanak. Viragfuzerekkel diszitik, fustolot es gyertyat egetnek. 20 bahtert lehet helyben venni egy viragfuzer-fustolo-gyertya kombot. En is viragoztam fustoltem es egettem egyet, most varom a hatasat.:) A plazaba beterve biztonsagi ellenorzes volt, beneztek a taskakba es biztonsagi kapu is volt. A fenykepezogepek egy cseppet sem olcsobbak mint nalunk. Mivel a koltseg nem volt betervezve, egy okkal tobb volt arra hogy erzekenyen erintsen kis gepem elvesztese. Nem baj, a 7 elevenben 23 egy hotdog, ha kell, azon is elelek.:) A plaza utan a Jim Thompson haz kovetkezett.

Jim Thompson hires lett Thaifoldon, mert ujraelesztette a selyemipart. A CIA elodjenek feje volt, mielott letelepedett Bangkokban 1945-ben. Lakhelye hat, mas orszagreszekbol idehozott tikfa epulet volt, amit delkelet-azsiai mualkotas gyujtemenyevel rendezett be. Egy malajziai kirandulas alkalmaval 1967-ben egyszeruen eltunt az oserdoben. Azota is csak talalgatjak, mi tortenhetett vele. Az izlese mindenesetre jo volt, mert igen szep kis hazat rittyentett, a kertjerol nem is beszelve:) A kert kozvetlenul egy csatorna mellett van, regen itt kozlekedett kozvetlenul. Ma is nagy jajoforgwlom van rajta. Egy darabig elsetaltunk a csatorna menten, ahol nagy szegenysegben elnek az emberek, es kecskeket is lattunk. Kiertunk egy Tesco melle, ami itt Tesco Lotus.:) es van szellemhaza!:) Visszafele szinten helyijarattal utaztunk. A busz hajopadlos! es nincs ablaka-vegulis minek :) minden ablakban egy ember csucsul, mint a gyerekrajzokon.:) Beesteledett es indultunk Ko Taora, delre.

Buszozas:

Erawan-szentely:

Jim Thompson háza:

Csatorna hajózás:

2 megjegyzés:

  1. tudom Jimet én tüntettem el....

    VálaszTörlés
  2. :)) ezen tok sokat rohogtunk Gaborral!

    arra tippelnek egyebkent, hogy vagy a CIA (azaz Te:) ) tuntetted el, vagy eltevedt az oserdoben vagy talalkozott egy allattal.

    VálaszTörlés