2012. március 7., szerda

a monkok varosa, Nakhon Si Thammarat

Miutan elotte este Zsiraf kiszagolta, hogy Chang sort iszunk Ko Phanganon :), masnap koran keltunk, indult a hajo Don Sakba, onnan busszal mentunk tovabb Nakhon Si Thammaratba. 11 orara ertunk a varosba. Kitettek minket a varos kozepen. Az utikonyv terkepe alapjan tajekozodtunk, de odajott egy lelkes nakhoni 15 ev koruli lany es elmagyarazta, hogyan jutunk el a szallasra, sot egy darabig el is kisert minket.
A szallas elfoglalasa utan elindultunk felfedezni a varost.
Nakhon Si Thammarat Thaifold deli reszen fekszik, Ko Phangantol 120 kilometerre. Thaifold regen kisebb kiralysagokra tagozodott, es a varos is egy kiralysag kozpontja volt. A theravada buddhizmus a varoson keresztul szivargott be Thaifoldre Sri Lankarol. Ezen felul Nakhon Si Thammarat volt az osszekoto kereskedelmi kozpont Nyugat, Kelet es Thaifold kozott, igy vallasi es kereskedelmi kozpontta notte ki magat. Jelenleg mar a szerepe megszunt, de tobb dolog fennmaradt ezekbol az idokbol. A lakossag eleg nagy resze muszlim. Kozel van a kedvelt turista celpontokhoz, ehhez kepest mi aznap ketto darab feher embert lattunk, az egyikkel masnap egyutt utaztunk a buszon, Philip bacsival, aki eredetileg angol, most Valenciaban el.
Mivel nincs turista, mi voltunk a latvanyossagok, mindenki megbamult minket, kurjongattak es koszongettek a motorokrol es az utcai etkezdekbol. Furcsa erzes volt bazari majomnak lenni :)
A kutyak szama itt is valtozatlan.
Fogtunk egy songthaew-t es elvitettuk magunkat a Wat Mahathatig. Itt Buddha ereklyeket oriznek, amit valamelyik korai szazadban egy indiai herceg es hercegno vitt Nakhonba. A wat jelenleg is Del-Thaifold legszentebb temploma. A varost a monkok (szerzetesek - monk angolul) varosanak tartjak. Egy unnepsegbe csoppentunk, todultak az emberek be a kapun, hangosbemondo mormogott. Minden Buddha szobor feloltoztetve, nagyon szep latvany volt. A chedik es a fochedi kore sarga textilt tekertek, volt, amire ra is irtak. Par ember, pl. egy csalad osszeallt, es a hosszu, tobb tiz meteres sarga anyagot a fejuk felett korbe-korbe vittek a chedi korul, amig el nem fogyott. Sajnos nem neztem utana, mi a jelentese ennek es az unnep pontosan mi volt. Egy masik epuletben gongot kongattak, majd a gongot simogattak es apropenzt dobaltak kicsi perselyekbe, elotte imadkoztak. Olyan kepeket tudtam volna csinalni, hogy csak na.. de csak ovatosan fenykepeztunk, egyebkent is kellemetlenul ereztuk magunkat, hogy mit labatlankodunk egy unnepseg kozepen az imadkozo emberek kozott. A wat elott fustolot, gyertyat es lotuszt arultak. Az egyik arus kisgyereke jatszott a falnal, es nagyon nezett minket. Adtunk neki cukrot es egy matchboxot. (Gabor hozott magaval osztogatnivalo ajandekokat.). Volt orom. :)
A wat mellett egy kisebb piac volt. Van egy edesseguk, ami olyan, mintha cernatesztabol lenne. Kis gurigakat hajtogatnak belole. Van egy szita, ebbe teszik az anyagot, egy talba ontik, es egy csipesszel gurigava hajtogatjak. Vettunk belole, de az ize nem olyan jo.
Nakhon Si Thammarat az arnyjatekrol is hires.Itt keszitik az eredeti shadow puppeteket. Apa es fia vallalkozas, es a hazukban talalhato a muzeum. A muzeumban indiai, kinai, thai arnyjatek babuk vannak kiallitva, van a 18. szazadbol, de van a II. vilaghaboru idejebol is. Furcsa hangszereket is kiallitanak, ezekkel az eloadast kiserik. Egy no megmutatta nekunk, hogy keszulnek a babuk. Marhaborbol, egy kis szerszammal es kalapaccsal utik ra a mintat. Vettunk egy elefantos kepet. Otthon ki kell logikazni, hogy tegyuk fel :).
A kis Emmaknak ilyen babukat szerettunk volna venni, de a babuk egy kicsit ijesztoek, igy lebeszeltuk magunkat errol.
Vettunk egy kokuszdiot, amiben kokuszdarabkak es kokusztej zsele volt. Fini.
Felultunk egy songthaewre a helyiek koze, a buszpalyaudvarra szerettuk volna vitetni magunkat, ehelyett elvitt a vasutallomasra. Onnan elkezdtunk gyalogolni, de a terkep elnagyolt volt. Egy darabon kovetheto volt az utvonal, aztan az ejszakai piacnal elvesztettuk a fonalat. Kerdezoskodtunk, de nehez volt megertetni magunkat, szinte sem nem tudott angolul. Harom thai kb tizenket eves kislanyt kerdeztunk meg, akik tanakodtak, vegul azt mondtak, elkisernek minket. Ok sem igazan tudtak angolul, de par szot azert sikerult valtani. Nagyon kis tunderek voltak, kerdeztek honnan jottunk, nem ertettek, majd rajottek: Hungaliiii.. :))
A lanyokat Tannak es Liannak hivtak, a harmadiknak nem tudtuk meg a nevet. Sikerult megtalalni a buszpalyaudvart, es megnezni a holnapi buszokat.
Visszafele szerettunk volna a lanyoknak venni valamit, de csak a boltos neni unszolasara voltak hajlandoak elfogadni egy-egy uditot es fenykepezkedni sem akartak. :) Gabor kinalgatta a cernacukrot is, de azt nagyon nem kertek.. kesobb mas thaiokat kinalt es csak egy ember kert.. ugy latszik, nem szeretik annyira a cernacukrot. :)
Az ejszakai piacot ezutan bejartuk, volt am bameszkodas, mit keresunk mi ott :) De kedvesek voltak.
Este 10 korul setaltunk haza, a varos mar eleg kihalt volt, gekkok futkostak a falakon. Lecsuszott egy roti is, ebben a varosban sok a roti arus.
Masnap Krabi fele vettunk utunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése