2012. március 10., szombat

a part

Remenykedem benne, hogy tudjatok meg kovetni a bejegyzeseket. :))
Ao nangi szallasunkrol indultunk a turara Kho Phi Phire reggel 8-kor. Kb. 30an voltunk. Mivel Kho Phi Phi sziget, ezert hajoval vittek minket, speed boattal. A tengeren altalaban long tail boattal (hosszucsonak, fabol es muanyagbol leszul, a belseje engem a makadamiadiora emlekeztet) es speed boattal kozlekednek. Speed boatbol van nagy, zart es kb. ketszazan fernek el benne, es van kisebb, ahol kb. harminc - negyvenen, ez nyitott. Mi most a kisebbel mentunk. Rai Lehnel meg felvettunk embereket, akkor lattuk, milyen szep ez a felsziget, sziklas es csak hajoval megkozelitheto. Elso allomasunk a Bambusz sziget, Koh Phi Phitol par kilometerre talalhato. Egy pici kis sziget, korbe szep homokos tengerparttal. Kesobb tudtam meg, hogy a felso reszen tengericiganyok laknak, akikkel mindenaron talakozni szerettem volna. Roluk majd kesobb. Atmasztunk egy kis sziklaegyuttesen egy masik partszakaszra, majd vissza es indultunk tovabb
A tarsasag vegyes volt, egy hat fos muszlim fiatal csapat is volt velunk, lanyok kendoben, hosszu ujju polo es hosszu nadrag, rajta Beckhames polo. Ok igy is furodtek, kendostol, mindenestol. Aranyosak voltak es erdekesek.
Koh Phi Phi egy nemzeti park resze. Igazabol ket sziget: Koh Phi Phi Don es Koh Phi Phi Leh. Leh lakatlan, Donon zajlik az elet. A nyugati part, az Andaman tenger ezen partszakasza tobbek kozott a vizbol hirtelen kiugro szep es tobb szaz meter magas meszkosziklairol hires. A meszkosziklak alatt barlangok vannak, nemelyikben oskori barlangrajzokkal. Kho Phi Phi egy kiemelkedoen szep peldaja ennek, ezert is lett es lesz egyre felkapottabb. A barlangokban feszkel a tengeri fecske vagy kazari fecske. A madarpar himje rakja a feszket, legfokeppen a nyalabol, ami a levego hatasa megkot es atlatszo. Ebbol keszul a fecske vagy madaefeszekleves. A feszekbol egy kilo kb. ketezer dollar, ebbol mar gondolhatjatok, hogy nagy a hajciho korulotte. Kho PhiPhin egy barlang van, ahol feszkel a fecske, a Viking barlangban. A barlangot fegyveres orok vedik, ejszaka nem lehet kikotni ott. Parzaskor senkit nem engednek be a barlangba es csak engedellyel rendelkezok szedhetik le a feszkeket. Bambuszbol es kuszonovenyekbol keszitenek.letrat es szedik le a magasban talalhato feszkeket. Mielott felmasznak imadkoznak es aldozatot mutatnak be, tobben haltak mar meg a letrarol leesve, nem veszelytelen umoka ez. Orvvadaszok is mukodnek, termeszetesen..
Eloszor Leh partjainal alltunk meg, egyet buvarkodni, csak szemuveg es pipaval, nem merultunk. A szemelyzet etette a halakat igy odagyultek. Itt mar tobbet es szebbeket lattunk mint Koh Taon. Kb. otmeteres volt a viz, szep korallok, kagylok es sok sok szines hal. Kar hogy nem tudtunk a viz alatt fenykepezni. Megalltunk volna a Viking barlangnal, de oda sajnos nem mehettunk be. Korbehajoztunk egy oblot, amit magas meszkosziklak vettek korbe, a sziklak aljat kimosta a tenger ezerfele alaku kepzodmenyeket letrehozva. A turkizkek tengerrel egyutt kepeslapra illo kep volt. Itt is megalltunk buvarkodni. A hajorol ugrottunk be a vizbe. Ugyanaz a szepseg. Koh Phi Phi egyebkent vonzza a sziklamaszokat es a buvarkodokat is.
Kovetkezett az Ao Maya, Maya obol, vagyis A part c. film forgatasanak helyszine. Jo szeme volt annak aki kivalasztotta a helyszint! :) Turkizkek tenger, feher homokos part, atlatszo viz, korbe magas sziklak. Az eso eleredt es mire ide ertunk mar nagyon szakadt es hideg volt. Gyorsan beleugrottunk a vizbe, mert a viz viszont nagyon meleg volt. Sajnos igy rendesen korbe sem tudtunk nezni, alig lattunk vmit ettol az igazi tropusi nagycseppes esotol. Engem meg igy is lenyugozott, szivesen mennek vissza akkor amikor egy lelek sincs ott.. Szerveznek parton ottalvos turat ide, az sem lehet egy kutya dolog :)
http://www.youtube.com/watch?v=lBJ9MAectV0
http://www.youtube.com/watch?v=XQ0bo2qTp_Y&feature=related

Indultunk Koh Phi Phi Donra. Az eso zuhogott, a szel fujt es jokora hullamok dobaltak a rohadt gyorsan szaguldo csonakot, metereseket ugrott a csonak mikozben a szemedbe vagott az eso. Ijeszto volt. Volt aki nevetett hogy oldja a stresszt es volt aki befogta a szemet.
Boldogok voltunk, mikor Phi Phi Donon kikotottunk, de addigra mar mindenki gatyaig azott.
Ebedeltunk egy tomeges turista kajaltato helyen es ket orat kaptunk, hogy korbenezzunk. Volt a programban meg egy barlangrajzos majmos barlang, de az idojaras miatt nem mentunk el oda. Donon meglatszik a penzre ehes ember nyoma, az egyik utikonyv szerint egesz kis maffia.mukodik a szallodak tomkeleget letrehozo tulajdonosok kozott es a hatosagok nem mernek ellenuk tenni semmit.
Don egy sulyzo alaku sziget, a vekony resze egy vastag homokpad, szinten kiepitett, szallodakkal, barokkal. A 2004es cunami ezt a reszt teljesen letarolta, lattunk rola kepet kepeslapon. Meg a szallodak es a zsufoltsag ellenere is van valami baja a szigetnek. Nagyon sajnaltam, hogy nem mentunk Ao Nang helyett Phi Phire. Azt tudtuk, hogy nehez szallast talalni, mert hamar megtelik a sziget es nem akartunk kockaztatni. De megert volna par napot hogy reszletesebben felfedezzuk, arrol nem is beszelve, hogy itt is elnek tengericiganyok!!!!
Akik meg nem hagytak magukat megvenni es ragaszkodnak a teruletukhoz!!!! Jaj de faj a szivem hogy veluk nem talakozhattam.. Gabor pedig a kilatohoz szeretett volna felmenni, de arra sem volt ido. Setalgattunk a kozpontban.
Mar elore fostam a hazauttol ugyanis az eso ujbol eleredt es fujt a szel. Nyilt vizen mentunk, meg nagyobbak voltak a hullamok. Az a fajta hullam,aminek lapos a teteje, es latszik rajta az iszonyat ero. A viz bevert, alig lattunk, a hajo csak ugy tepett at a vizen es neha akkora erovel es olyan magasrol csapodtunk neki a viznek hogy azon gondolkodtunk hogyan nem torik ossze. Mondtam a Gabornak, hogy biztos a turistak szivatasara csinalja a kormanyos, aki egyebkent ott ult mellettunk csak a masik oldalon. Sokaig figyeltuk, de nem lattunk pajkos mosolyt az arcan. :)
itt egy kis video a szigetről:
http://www.youtube.com/watch?v=ESldStIKh6Q&feature=player_embedded

Este egy ujabb kirandulasra jelentkeztunk, ezuttal a James Bond sziklahoz. :)
Este teblaboltunk meg egyet Ao Nangban. Megtalaltuk Mr. Cock barjat. Mr. Cock egy mosolygos kicsi thai ember. A bar a jarda ket oldalan egy polc piabol es egy sor muanyag szekbol allt, ugy ultunk ott egymas mellett tizen, mint a madarak a villanypoznan. Sokan megalltak egyet inni nala mert sokkal olcsobban adta mint az ettermekben.
Beultunk egy utcarol nyilo zold falu etterembe is. Egy fiulany volt a pincer/no es hatcentis csotanyok futkostak a labunk alatt. :) Igazi Thaifold filing :)

1 megjegyzés: